2012.11.19.
16:11

Írta: b. marcell

Tagsági Jogok

Milyen tagsági jogaink vannak? Mik a részvényesek jogai? Hogyan érvényesíthetik a részvényesek a jogaikat? Az értékpapír tulajdonosok jogai, azok a tagsági jogok, amik minden részvényest megilletnek. Vannak különbségek az egyes tagok jogai között? Ilyen kérdések járnak most a fejemben...

Hamarosan folytatom a Forex-el kapcsolatos sorozatot is, de most egy kicsit ki kell térnem, és vissza részvényekhez. Ez az árfolyam blog, aminek amúgy is sok feladata van már, ahogy elterveztem. Vagyis remélem nem lesz tökéletes káosz a blogból hamarosan. Igyekszem folyamatosan frissíteni az egészet, de ez egy nem könnyű folyamat. 

Eleinte azt gondoltam majd csinálok egy egyszerű blogot, ahol igyekszem az árfolyamváltozásokkal kapcsolatosan tájékoztatni az olvasóimat, de mégsem így alakult. Most azon dolgozom, hogy mindenféle kérdést, ami a fejemben jár, leírjak és néha meg is válaszoljak. Már ha tudok, de ez nem egyszerű... azért megpróbálom. Tehát a tagsági jogok...

Részvénytársaság tagsági jogok

Először is tisztázzuk azt, hogy a részvényeseknek vannak tagsági jogai és vagyoni jellegű jogai is. A tagoknak ugye van lehetőségük beleszólni a társaság életébe, hiszen a rendes éves közgyűlésen, minden tagnak van lehetősége hallatni a hangját. De ezen kívül nem sok lehetőségünk van, kivéve ha főrészvényesek vagyunk, mert akkor nincs ilyen probléma. 

Az osztalékfizetés is egy érdekes téma, amiről sokat lehetne írni, de én nem tudok, mert még nem vagyok eléggé képben mindennel. Az ember mikor az első részvényeit megszerzi, még nem is nagyon törődik ilyesmivel ugyebár. Örülünk annak is, ha nem csődöltünk még be. De ahogy egyre több és több részvényünk lesz, vagyis komoly befektetéssé válik a részvény tulajdonlásunk, egyből érdeklődni kezdünk ugyebár. Így megy ez mindenkivel.

Vagyoni jellegű jogok

  • Likvidációs hányadhoz való jog
  • Részvény elővásárlási jog
  • Osztalékhoz való jog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arfolyamok.blog.hu/api/trackback/id/tr984911708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása