2012.11.18.
12:59

Írta: b. marcell

Keresztértékesítés

Ha több különböző bekerülési értékű részvényről van szó, akkor bizony a kereszértékesítésnek komoly jelentősége lehet. Miről is van szó? És miért olyan jelentős? Főként adózás tekintetében... de nézzük miről is van szó:

FIFO vagyis First in First out

Vagyis hogy mindig a legkorábban beszerzett részvények kerülnek elsőként értékesítésre. Vagyis ami először bejött, az kell először kimenjen. 

LIFO vagyis Last in First out

Itt fordítva van az előzőhöz képest, vagyis a legutóljára megvásárolt részvényt értékesítjük először. Előbb, mint amikkel már régebb óta rendelkezünk.

HIFO vagyis High in First out

Ennek lényege, hogy a legmagasabb áron megvásárolt részvényt értékesítjük először. Végül pedig a 

LOFO vagyis Low in First out

A legalacsonyabb értékű papírt értékesítjük először. 

És akkor most az adózásról röviden: Mindenki gondolkodjon el, vagy beszélje meg egy szakértővel, ha nem látja át adózási szempontból a lényeget. Hogy mennyit kell befizetnünk a közösbe egy ügylet után, egyáltalán nem mindegy. Szóval, amíg ezt nem érti meg egy kereskedő, addig bizony a jónak látszó ügylet is komoly pénzügyi katasztrófákhoz vezethet. 

Éppen ezért azt javaslom, hogy mielőtt én kezdenék okoskodni adózásról, keressen egy igazán hozzáértőt az ügyben. 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés alapismeretek részvény értékpapír keresztértékesítés FIFO LOFO HIFO LIFO

A bejegyzés trackback címe:

https://arfolyamok.blog.hu/api/trackback/id/tr264911760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása