2012.11.20.
21:23

Írta: b. marcell

Névérték és piaci érték

Ez aztán a kedvenc témánk, nem de? Imádjuk a névérték és a piaci érték témáját, hiszen ez itt a lényeg, nem de? Mi a piaci érték. Nem tudom ki hogy van vele, de amikor még csak pár részvénnyel rendelkezik egy kezdő befektető, akkor rendszerint fogalma sincs a tőzsde világáról. Hiszen a legtöbben így kezdjük, minden nélkül. Csak valahogy hozzánk kerül pár részvény. Nem tudjuk mi az értéke, csak valaki megmondja, aztán örülünk. Amikor meg arra kerül a sor, hogy a kis embernek pénz kell és úgy dönt, hogy pénzé teszi a részvényeit, akkor jön a meglepetés. Hogy kellemes, vagy kellemetlen, az pedig a piaci ártól függ.

Mennyit ért és mennyit ér most: Névérték és piaci érték.

Gondolom még a laikusok számára is egyértelmű, hogy a névérték, azt jelöli, hogy a részvény kibocsátáskor milyen értéke volt a papíroknak. A piaci érték pedig egy folyamatosan változó valami. 

Valójában itt arról van szó, hogy névérték jelöli azt a hányadot, amit az adott részvénytársaságból birtoklunk a papír által. Ezt a tulajdonosi jogok elosztásának módja. A névérték az alaptőke egy bizonyos hányadát jelöli, amit birtoklunk. 

A névérték alapján kapjuk az osztalékot, az alapján beleszólásunk a társaság életébe a közgyűlésen. A részvények száma és a névérték szorzata mutatja meg a jegyzet törzstőkét, kicsit kifordítva ugyebár. A névértéknek azonban semmi köze a piaci értékhez. A piaci érték azt mutatja meg számunkra a névértékhez viszonyítva, hogy mi a helyzet az adott társasággal. A névértékhez képest alacsonyabb piaci érték azt jelenti, hogy viszlát pénz. Egyébként pedig jó esetben a sokszorosa is lehet a piaci érték, a névértékhez képest. Akár több százszorosa. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arfolyamok.blog.hu/api/trackback/id/tr984911724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása